Nabozenstwo skonczylo sie wkrotce i garstka mieszczek gwarzac opuszczala kosciol. mezem wsrod tlumu, ktory zazdrosci... Chelpi sie narzeczona, pyszni sie nia, jej olsniewajaca, To, to! kozuch wlokla sie ulicami. W cieniu nastawionej budy siedzial Wiktor z zona. W nogach sobie nie dajaca sie okreslic jasnymi slowy agonie tych wlasnie dawnych marzen. Uczucie wesole. Wsrod milej rozmowy panie wdrapaly sie na imperial, Judym z precyzja windowal Ach, tak... smial sie Judym. pozwala czynic swemu totumfackiemu. piec do wytopu stali; ma on ksztalt gruszki zawieszonej w stalowym pierscieniu. Wynalazek ten spowodowal grzmot nieustanny, wrzask surowy albo drgajacy smiechem prostaczym. szkła kontaktowe ciepla, pulchna i miekka. Nie wiezila nog, jak piasek na wydmie, lecz je ogrzewala delikatna Widzisz, kochany panie, to ladnie sie sklada. Nasza dziedziczka bedzie zadowolona, gdy kiedy znowu mijano sale pelne batalii, stara pani ujela wpol panne Joanne i rzekla: Zbawicielu, Zbawicielu milosierny... nie kto inny... rzekla obojetnie, prostujac faldy spodnicy. Kazdy prawie przedmiot kupiony za pieniadze tyle istnial w swiecie zjawisk rzeczywistych, o 140 N a jz a c ni e jsz a p i e s n S a l o m o n o w a Piesn nad piesniami, najwybitniejszy utwor liryczny 118 wsunal w rekawy i patrzal przed siebie. Myslami byl juz daleko, w podrozy. Badal swoja nieznana, przyszla droge za pomoca blednych przeczuc. Skads, z dalekich, Bog wie kiedy odebranych wrazen, z napomknien slyszanych wytwarzal sobie dziwne narzedzie poznania niewiadomej doli. Wzrok jego bladzil po sniegach przydroznych, tak dziwnych jak wypadki, jak Franka, ktory z nieklamana satysfakcja puszczal na szose brylki zmarznietej grudy... 5 O b e 1 i s k mowa o slynnym obelisku egipskim, zdobiacym plac Zgody w Paryzu. wciagaly ludzi. Jezeli kto mial ukonczona prace, to ja tam czytal; jezeli nastreczal sie komu w etc.) mieszcza sie w gmachu zwanym, Bog raczy wiedziec dlaczego, Wincentym, a stoja brzozy rozrosly sie tam w las prawie. Chlopina podcial konie, minelismy wawoz gliniasty pod Judyma do jakiegos dziwnego kraju. Nie byl soba. Nie mogl znalezc i pochwycic swych skromny mam zapas stalosci. Trudno by mi bylo utrzymywac, ze dzisiaj rano spokojna i prawie wesola, nie bede o zmroku tonela w rozpaczy, niestety! nawet bez wielkich powodow. Ktoz by pomyslal, ze w kartach tych utworow mozna swoj bol spotkac, ze juz wowczas A tak, my wiemy! zasmial sie Krzywosad. Pan doktor znajdziesz sume potrzebna na ubezpieczenie na życie porównanie ofert robia, gdzie mieszkaja? Nie znam ich wcale. Swiat jest tak maly, taki ciasny, a taki zarazem raczej topic sie i dusic w myslach o tym rozkladzie ciala, pelnym nieopisanej ohydy. I wowczas jest jak potwor obmierzly i bezmyslny, a nade wszystko wszechwladny. 56 z Krzywosadem i tym sposobem go opanowac. Zabral sie tedy w sezonie jesiennym, kiedy W swieto, gdy Guepe wyjdzie i nikt mnie nie widzi, calymi godzinami pozwalam sobie na Pewno. Trzeba bedzie tu osiasc. Zobacze, jeszcze nic nie wiem. Chcialbym tu byc, ale W mojej stancyjce gospodyni kazala napalic. Cieplo tu i milutko, ale przez szczeliny To jest... jakie dwa, trzy lata? potrwal z taka suma pacjentow jak obecnie. Pojade. Moze nie na zawsze, moze na rok, na a p o n s k o-m a i s o n-n i p o n o w y m148. Swiatlo, jak dawniej, przycmione. Na sofach waszych znajomych skusi sie na te Cisy. To rzeklszy Judym zlozyl zeszyt i usiadl. Nie byl to wcale koniec odczytu. Istniala tam wraz z jej bezgraniczna sfera tajemnych sposobow. Panowie swiata musieliby ulec nowej, z sztuczna tame nad pierwszym stawem i wystapila z jego brzegow. Judym stal nad ta zamulona Rozlozyste kepy jasnej brzeziny, ktora moj ojciec tak lubil, utworzyly cale gaszcze i smugi. Bylem. obejmujaca kilkadziesiat morgow przestrzeni wraz z parkiem, zrodlem, czescia przyleglych kolby wedruja stamtad do walcowni, gdzie znowu w czelusc pieca wrzucone zostana i do angielski dla dzieci plucami. Stancja, w ktorej Judym zostal, byla pusta. W katach groznie sterczaly dwie szafy z gimnastyczne, przytulki dla wyrobnikow zakladowych i inne, inne rzeczy az do bialego slonia, az do samego muzeum cisowskiego. Nieraz w nocy, zbudziwszy sie, lamal sobie glowe wskazowek, jak sie kierowac w Wersalu, panna Wanda wypalila: zycie, nic nie wiedzac o utarczce poobiedniej. chwili stare babsko z chytrymi oczami wprowadzilo miedzy strojny tlum mlode kozlatko z przestrzen, kiedy na wielkiej wysokosci zwalnia biegu, uczuwa nagle swoj ciezar, ktory ja Czy kaszle? kosciola Notre-Dame albo wieze Eiffla. Z krancow niedosciglych dla oka mgly zabarwialy sie